top of page
motim51

אוטיזם בתפקוד גבוה – הדברים שלהורים כדאי להכיר.



📘מהו אוטיזם בתפקוד גבוה?

אוטיזם בתפקוד גבוה (High Functioning Autism) הוא צורה קלה יותר של הפרעת הספקטרום האוטיסטי. ילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה לרוב בעלי אינטליגנציה תקינה או גבוהה ומתפתחים באופן תקין בתחומי השפה והדיבור.


עם זאת, הם עשויים לחוות קשיים משמעותיים בתחום החברתי והרגשי.

עד שנת 2013 אוטיסטים בתפקוד גבוה אובחנו עם תסמונת אספרגר. לאחר יציאת המהדורה של ה – DSM 5 בשנת 2013 הורדה האבחנה הזו וכל דרגות האוטיזם נכנסו תחת שם אחד - הפרעת הספקטרום האוטיסטי.


פעמים רבות אבחונם של אוטיסטים בתפקוד גבוה יהיה מאוחר בגלל שבעזרת היכולת הקוגניטיבית הגבוהה שלהם הם מצליחים לפתח אסטרטגיות שעוזרות להם להתמודד עם חיי היום יום עד כדי כך שיציגו, לכאורה, תפקוד תקין.


כיום נהוג לסווג את מידת התמיכה הנדרשת לילד המאובחן על הרצף, כאשר בילדים עם תפקוד בינוני ונמוך אין ספק באשר למידת התמיכה שהם צריכים בעוד באוטיסטים בתפקוד גבוה לא כך הדבר.



📘מהם הסימנים של אוטיזם בתפקוד גבוה?

הסימן העיקרי בילדים אוטיסטים בתפקוד הגבוה הוא הפער המשמעותי שהם מציגים בפן החברתי בין יכולתם הטובה לתקשורת חברתית עם מבוגר לבין הקושי המשמעותי שהם חווים בתקשורת חברתית עם בני גילם. בעוד המבוגר רגיש וקשוב לילד, ילדים בני אותו הגיל יהיו יותר מהירים ופחות רגישים מה שיציף את הפער.


נראה פער ביכולת להשתלב במסגרת החינוכית בכיתה ובהפסקות, ביכולת לרכוש חברים, הילד יהפוך מתוסכל ופעמים רבות יאמר שהוא אינו זקוק לחברים. פעמים רבות אמירות אלו נובעות מכישלונות שהילד חווה בסיטואציות חברתיות שגורמות לו להימנעות ואף יכולות להוביל לחרדה חברתית.


📘סימנים נוספים של אוטיזם בתפקוד גבוה:

קשיים חברתיים: קושי בהבנת סיטואציות חברתיות קושי להבין ניואנסים חברתיים, כגון הבעות פנים ושפת גוף, קושי בהבנת הומור סרקזם והבעת אמפתיה ובשל כך הם עלולים להיתפס כלא רגישים.

אינטליגנציה גבוהה: ייתכן שילדכם ידבר בשפה גבוהה מגיל צעיר, יבין נושאים מורכבים ויתמקד בתחומי עניין ספציפיים באופן אובססיבי. מאידך יתקשה להזמין חבר למסיבת יום ההולדת שלו.

חוסר גמישות: הם עשויים להתעקש על שגרה קבועה ולהתקשות להתמודד עם שינויים.

התנהגויות חוזרות: ילדים אלו עשויים לחזור על אותה פעולה שוב ושוב או לפתח טקסים קבועים.

בגיל מבוגר: נראה קושי בהחזקת עבודה ובהתמדה במסגרות קושי ביצירה והחזקה של מערכת יחסים זוגית.

חשוב לציין שלא כל הילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה יפגינו את כל הסימנים הללו ולא כל סימן שמופיע משמעותו אוטיזם. במקרה של חשד יש לפנות לאיש מקצוע לאבחון מסודר.


📘איך ניתן לעזור לילדים המאובחנים עם אוטיזם בתפקוד גבוה?

  • עיקר הסיוע כולל מענה לפערים החברתיים שצוינו לעיל.

  • במסגרות החינוכיות פעמים רבות תוצמד לילד סייעת שתעזור לתווך את הסיטואציות החברתיות הרבות ותעזור במידה ויש קושי בהתארגנות במהלך יום הלימודים.

  • תרגול במסגרת קבוצות חברתיות שנותנות לילד כלים כיצד לקרוא ולהתמודד עם סיטואציות חברתיות טוב יותר.

  • טיפול רגשי.

  • טיפולים פרא רפואיים כגון קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה.


📘טיפים להורים לילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה:

למדו על אוטיזם בתפקוד גבוה: ככל שתדעו יותר על המצב, כך תוכלו להבין את ילדכם טוב יותר ולתמוך בו.

שתפו פעולה עם הצוות החינוכי של ילדכם: עבדו יחד עם המורים והמטפלים של ילדכם כדי ליצור תכנית חינוכית שתתאים לצרכיו הייחודיים.

היו סבלניים ותומכים: ילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה עשויים להתקשות ללמוד ולגדול כמו ילדים אחרים. היו סבלניים ותומכים, וחגגו את ההצלחות שלהם, לא משנה כמה קטנות הן עשויות להיראות.

הדרכות הורים: השתמשו באנשי מקצוע מנוסים ביום יום כדי לצלוח את הקשיים והלבטים היומיים המשפחתיים והזוגיים שעולים.

זכרו שילדכם הוא ייחודי: לכל ילד יש חוזקות, כדאי לאמץ גישה מותאמת אישית לטיפול ותמיכה בהתאם לצרכיהם ורצונותיהם הייחודיים.

108 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page